De Special Edition is ontstaan in samenwerking met topmessenmaker Robert Herder – Windmuhlenmesser uit Solingen, Duitsland. Deze ambachtelijke fabrikant is al vijf generaties in handen van de familie Herder en heeft, ook in Nederland, een lange geschiedenis. Wie kent het aardappelschilmesje met het molentje niet, dat in oma’s keukenlade lag? Het was en is vaak het scherpste mesje uit de keuken. De Windmolenmessen staan al 150 jaar bekend om hun out of the box scherpte. De messen worden namelijk stuk voor stuk handmatig samengesteld en door ervaren slijpers met de hand dun geslepen op grote houten wielen die met walrusleer zijn beslagen. Robert Herder staat bekend om zijn dunschliff en blaugeplietzt, een ongelooflijk scherpe, dunne afwerking die door het product heen snijdt als door zachte boter.
Begin 2019 ontstond het idee om een aantal BBQ-messen te laten ontwikkelen door mevrouw Giselheid Herder (de huidige eigenaar en meester-messenmaakster) en Jeroen Hazebroek, een BBQ-expert. Dit werden het brisketmes en het portioneermes (of Hechtsabels). De samenwerking was zo voortvarend, dat het idee om een volledige messenserie te ontwikkelen als vanzelfsprekend op tafel kwam. Dit werd de Jeroen Hazebroek Special Edition messenset, 7 messen en een keramische aanzetstaaf op een prachtige presentatie-magneetplank. De set bestaat uit 3 barbecue- of vleesmessen: het portioneermes en het brisketmes, aangevuld met een nieuw model uitbeenmes. Aangevuld met 4 koksmessen: een groot en een klein santoku-mes, een broodmes en een officemes (of Petty).
Bij de Special Edition worden de meeste messen stabil of volgens Kesselschliff geslepen in plaats van een dunschliff. Dit maakt het mes minder kwetsbaar voor het zware gebruik dat we in de BBQ gewend zijn, maar nog steeds scherper dan je ooit in handen hebt gehad.
We hebben gekozen om de kleine messen van carbonstaal en de grotere messen van roestvast staal te maken (ook wel Rostfrei of INOX genoemd). De carbonstalen messen zijn iets harder dan de roestvaste messen, ze hebben een hardheid of Rockwell van 57-58 RHC ten opzichte van 56-57 RHC bij de rostfrei varianten. Carbonstalen messen blijven langer scherp en zijn makkelijker te slijpen. Rostfrei messen zijn minder gevoelig voor vloeistoffen, zouten en zuren, maar geen van onze messen zijn geschikt voor de afwasmachine! Dat betekent overigens niet dat je de messen niet kunt schoonmaken, een sopje met een schuurspons is een prima manier.