Houtvuur

Als jong mannetje was ik al gefascineerd door de vlam van hout en wat het doet met eten. Mijn karakter paste niet helemaal binnen de scouting, maar het was voor mij wel een startschot voor een leven van fikkiestoken. Later mocht ik in Napels een tijdje meelopen bij een echte houtgestookte pizzeria en ik heb meerdere maanden gewerkt met een Franse houtoven. Bij open vuur hoort ook een lesje Dutch oven, deze gietijzeren pannen geven je meer mogelijkheden dan alleen grillen en roken.

Met een vuurplaats, Arteflame (lijkt op Ofyr), een zwenkgrill en een Portugese houtoven maken we een reeks smaakvolle gerechten met de geur van brandend hout.

Ouderwets fikkie stoken met een grote braai, een Argentijnse vuurplaats, een ofyr en een cowboy-grill. Leer meer over houtsoorten, potjiekos en Dutch oven. Meld je aan om de verschillen en de overeenkomsten tussen braai, shashlik, churrasco en asado te ervaren. We sluiten af met een gezamelijke maaltijd aan een grote tafel.

Braai is meer dan barbecue, het is een samenkomst van familie, vrienden of gelijksgestemde geesten. Het samen koken en eten aan een houtvuur schept een band.

Bij het opstoken van de vuurplaatsen kijken we naar de verschillen en de overeenkomsten van de modellen. Welke manier van aansteken is handiger? Welke houtsoorten gebruiken we in het begin en welke later in het stookproces?

Een vuurplaats vraagt natuurlijk om spiezen en grotere bereidingen, daarnaast sjouwen we wat af met gietijzer voor potjiekos en Dutch oven cooking. Het komt allemaal samen in de gezamelijke maaltijd. Recepten en bereidingen zijn terug te vinden in het boek "Het Ultieme open vuur- en braaiboek".

Neem voor meer informatie contact met mij op:

Het Kookvuur
Jeroen Hazebroek
E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Workshops Kamado Masterclass

Workshop locatie op de kaart

E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.